Sprekers & Auteurs

 

Daan Roovers

Als filosoof ontwikkelt ze manieren om mensen aan het denken te zetten

Daan Roovers

Vanaf 29 maart 2019 vervult Daan Roovers twee jaar lang de eretitel Denker des Vaderlands. Ze wil de komende twee jaar vooral inzetten voor ‘publiek denken’: hoe kunnen wij gezamenlijk verder komen.

Als filosoof ontwikkelt ze manieren om mensen aan het denken te zetten. Investeren in individuele en collectieve denkkracht is haar voornaamste drijfveer, en het is op dit moment urgenter dan ooit.

Ze wordt geïnspireerd door de ideeën uit de filosofie om de wereld van nu, onze plaats daarin en ons persoonlijk leven beter te begrijpen. Ze doe dat als docent (Universiteit van Amsterdam), als programmamaker en spreker (Rode Hoed, omroep Human), als trainer en als schrijver.

In april 2017 is haar essay Mensen maken; nieuw licht op opvoeden verschenen. Na haar studies filosofie en geneeskunde heeft ze zich vrijwel volledig gewijd aan de ontwikkeling van de publieksfilosofie. Ze wil de actualiteit verdiepen met filosofische perspectieven en filosofische inzichten toegankelijk maken voor een breed publiek. Tot september 2015 was ze hoofdredacteur van Filosofie Magazine. Vanuit die positie heeft ze vele nieuwe projecten (mede)ontwikkeld, waaronder de Nacht van de Filosofie, Stand-up Philosophy, en de G8 van de Filosofie. Deze journalistieke doorvertaling van de grootste denkers en hun belangrijkste ideeën vormt de basis van de publieksfilosofie, die vrijwel nergens zo succesvol is als in Nederland. Daarnaast doet ze academisch onderzoek naar de ontwikkeling van de publieke opinie.

 

 

Denker des Vaderlands from Maand van de Filosofie on Vimeo.


Terug naar het overzicht