Congres Positieve Psychologie
Positieve psychologie leert ons het belang van het waarderen en bewust beleven van het moment. Door aandacht te schenken aan het huidige moment, kunnen we positieve emoties versterken en genieten van wat er nu is. Tijd doorbrengen met anderen en het cultiveren van positieve relaties verrijkt ons leven. Positieve psychologie benadrukt de kracht van sociale connecties en hoe deze bijdragen aan ons welzijn en geluk. Een ander aspect van tijd is wanneer we volledig opgaan in een activiteit en een staat van flow ervaren. Hoe kunnen we deze toestand bevorderen en daarmee onze perceptie van tijd daarin beïnvloeden.
Tijdsperceptie kan positief beïnvloed worden door veerkracht. Veerkrachtige mensen ervaren minder tijdsdruk en kunnen uitdagingen als kansen zien. Onderzoek heeft aangetoond dat veerkrachtige individuen beter in staat zijn om met stress en veranderingen om te gaan. Ook mensen die hun tijd besteden aan activiteiten die in lijn zijn met hun persoonlijke waarden en doelen, een hoger gevoel van welzijn en voldoening ervaren.
Kortom TIJD kan op vele manieren geïnterpreteerd worden en we bieden u met onze inspirerende keynotes en een groot aantal aansprekende workshops een dag vol inspiratie en handvatten.
Ruud Veltenaar studeerde filosofie aan de Universiteit van Amsterdam en de Columbia University in New York. Ook behaalde hij zijn MBA aan de Harvard Business School. Zijn carrière begon hij bij McKinsey in de Verenigde Staten. Hij was daar één van de jongste partners. Daarna maakte Ruud in Nederland deel uit van de hoofddirectie van de Volmac Software Groep. Ook was was hij bestuursvoorzitter bij RAET. Van 1999 tot 2016 was Ruud bestuursvoorzitter van Net Ventures en Merestes Capital (twee internationale investeringsfondsen voor hightech bedrijven.
Als hoogleraar en (gast)docent geeft Ruud regelmatig colleges op diverse universiteiten, business schools en hogescholen in binnen- en buitenland, ondermeer bij Nyenrode, INSEAD en MIT. Verder schrijft Ruud columns voor Het Financieel Dagblad en is hij regelmatig te beluisteren bij de NPO op Radio
Bestaat er tijd in de stilte van het oog van de orkaan? Krijgen we de tijd mee, als we het tij keren in de perfecte storm? En als evolutie de kuur is tegen de waan van de dag, waarom zouden we dan haast maken als je daardoor tijd verliest?
Kortom, we kunnen een realistisch verhaal over de transitie naar een nieuw tijdperk, zeer optimistisch kleuren bij een positieve mindset. Opnieuw verbinden. Met de Natuur. Met Elkaar. En met Zelf (de bedoeling). Alleen dan ontdekken we wie we werkelijk zijn en onderkennen we weer dat dankbaarheid het grootste geschenk is dat er bestaat voor de Homo Verus, de waarachtige mens.
Houd zich als organisatie- en teamcoach bezig met ‘de gezonde organisatie’. Die vertaald ze in een organisatiecultuur waarin iedereen kan, mag en durft te leren. Ook richt ze zich op vernieuwing van het onderwijs, opdat het beter aansluit bij de behoefte van nu.
Ze werkt bij Stichting leerKRACHT, een stichting die scholen en schoolbesturen helpt om een verbetercultuur te realiseren. Als docent bij de Hanze hogeschool in Groningen heeft ze zich de afgelopen jaren gericht op leiderschap, innovatie en collectief leren.
In haar boek ‘Laat je niet gek maken, de Voldoende Filosofie als alternatief ’. beschrijft ze daarin hoe we zorgvuldiger kunnen omgaan met onszelf op het werk.
We zijn allemaal in min of meerdere mate ratrace-denkers. Ook als adviseur of coach. Het zit in onze cultuur en taal en wordt nergens zo zichtbaar als in onze verhouding tot het werk.
Centraal in deze workshop staat de bewustwording van de schade die we zelf mede veroorzaken. De eerste helft verkennen we de emotionele impact van ons ratrace-denken. De tweede helft geeft een opening voor een alternatief. Je maakt kennis met de principes van de Voldoende Filosofie. We kunnen bijdragen aan gezondere organisaties en teams door ratrace-aannames los te laten en uit te gaan van de ‘voldoende- gedachte’. Hoe kun je je emoties als belangenbehartiger gebruiken om de ratrace achter je te laten? Tijd om te herdenken. Dat doen we in een afwisseling van toelichting en dialoog.
Vrijwel niets is zo oud als de vraag of mensen “van nature goed of slecht” zijn. Vanouds is de heersende gedachte dat mensen niet echt goed zijn. En eerlijk is eerlijk: Sommige inzichten uit de psychologie geven steun aan dit mensbeeld. Ons ego weegt zwaar. Volstrekte eerlijkheid lijkt een illusie. En de verleiding van het eigenbelang is sterk. Toch is dit beeld terecht aan het kantelen. In deze lezing wordt een geheel nieuwe visie gepresenteerd, waarin de mens in de regel gezien terecht wordt als goed. Maar er zijn voorspelbare uitzonderingen die belangrijk zijn te onderkennen. Want juist van deze voorspelbare uitzonderingen kunnen we leren – vooral door goed te navigeren in sociale situaties.
Paul van Lange is hoogleraar psychologie aan Vrije Universiteit en tevens verbonden aan University of Oxford en Keulen. Hij onderzoekt altruïsme, vrijgevigheid, samenwerking en empathie, maar ook competitie, corruptie, roddel en normovertreding. Daarnaast publiceert hij ook over klimaatverandering, het zelf-corrigerend vermogen van groepen, roddel, en welbevinden en veiligheid in de samenleving. Hiervoor heeft hij verschillende prijzen ontvangen, waaronder de IgNobel en de lifetime achievement award van de Europese associatie voor sociale psychologie. Maatschappelijke toepassingen richten zich op duiding van wetenschap voor verschillende media en het geven van jaarlijkse workshops aan burgemeesters (sinds 2014) en bijdragen aan SIRE waaronder #DOESLIEF.
Duik diep in de wereld van positieve psychologie met Jeanne Bakker en ontdek de kracht van het ‘nu’. Deze inspirerende keynote biedt inzicht in hoe een bewuste beleving van het moment je welzijn kan versterken en je relaties kan verdiepen.
Van het bereiken van een staat van ‘flow’ tot het ontwikkelen van veerkracht in tijden van stress, Jeanne biedt praktische handvatten en strategieën die direct toepasbaar zijn.
Kom te weten hoe je tijdsperceptie kan veranderen door af te stemmen op je persoonlijke waarden en doelen, en verlaat de zaal met een verrijkt begrip van hoe tijd invloed heeft op je emotionele en mentale staat.
is een baanbrekende, ideeën genererende vuurbal wiens zeldzame mix van humor, inhoud en persoonlijkheid haar tot een van de meest memorabele trainers en keynote speakers heeft gemaakt. Verkozen tot Learning & Development Professional van het jaar 2020 en Learning & Development Thoughtleader voor 2023 door haar collega’s.
25 jaar in leren en ontwikkelen. 10.000 mensen; 1000 organisaties. Ze heeft 4 boeken geschreven waaronder de bestsellers ‘Omgaan met Draken’ en ‘No More Boring Learning’. Expert op het gebied van menselijke relaties. Achtergrond in psychologie en onderwijskunde.
Onderwerpen over beïnvloeding, sales, leiderschap, verandering, work/ life balance, diversiteit en nog vele andere. Ze maakt ook de best beluisterde podcast over Learning & Development ‘No More Boring Learning’, te beluisteren op alle kanalen.
https://www.linkedin.com/in/jeannebakker/
het is een race tegen de klok. Althans: daar begint het steeds meer op te lijken. Er is altijd haast, de to-do-lijst groeit harder dan ‘ie kan worden afgewerkt. We doen steeds meer dingen in minder tijd om alleen maar nog meer dingen in minder tijd te doen.
Maar wat blijft er over van onze beleving van tijd? Wat doet dat met onze oprechte aandacht: maken we nog wel verbinding met wie en wat er werkelijk toe doet? Hoe voorkom je zinloosheid en vervreemding die daar het gevolg van zijn? Jacky neemt je mee in haar zoektocht naar resonantie: naar de authentieke ontmoeting in het moment. Waarin je door iets of iemand geraakt wordt, en je je geroepen voelt om te antwoorden, om op jouw beurt ook de ander te raken. Want dat is wat ons mens maakt.
Jacky van de Goor PhD is organisatiecoach, leiderschapstrainer, auteur en wetenschappelijk onderzoeker. Zij werkt vanuit haar bureau Legende aan zin en vitaliteit – op de werkvloer én in het dagelijks leven. In haar aanpak werkt zij met de kracht van verhalen en de positieve psychologie. In 2021 promoveerde zij aan het StoryLab van de Universiteit Twente op een onderzoek naar zingeving. Zij is als docent verbonden aan diverse instituten, en geeft lezingen en gastcolleges door het hele land. Daarnaast is zij een bevlogen beoefenaar van improvisatietoneel.
Jacky is auteur van diverse boeken op het gebied van zingeving, (werk)plezier en organisatiecultuur, waaronder Hartelijk georganiseerd, Je leven in één herinnering, Losbrekers voor meer plezier op het werk, en Losbrekers voor meer plezier bij het oplossen van problemen. Zie www.legende-advies.nl
is hoogleraar Levenslooppsychologie aan de faculteit Psychologie van de Open Universiteit. Zij is verantwoordelijk voor de mastervariant Levenslooppsychologie (https://www.ou.nl/levenslooppsychologie). In deze master ligt de nadruk op het begrijpen en bestuderen van de menselijke ontwikkelingspatronen gedurende de levensloop. Zowel in het onderwijs en als in het onderzoek gaat haar interesse uit naar positieve geestelijke gezondheid. Ze is ook als hoogleraar verbonden aan de Universiteit Maastricht. Ze is auteur van talrijke publicaties en boekhoofdstukken en geeft lezingen en workshops. Ook is ze redactielid van o.a. Tijdschrift voor Positieve Psychologie en het handboek Positieve Psychologie.
We ontwikkelen ons gedurende het hele leven. Periodes van stabiliteit wisselen zich hierbij af met periodes van verandering. Ook de omgeving verandert. Omgaan met veranderingen vergt veel en kan ons welbevinden onderdruk zetten. Gelukkig zijn we als mens in staat om met veranderingen om te gaan en mee te bewegen met de dynamiek van het dagelijks leven. We zijn veerkrachtig. Maar hoe houden we in die omstandigheden zo veel mogelijk de regie? Hoe kunnen we ons welbevinden bevorderen?
Marlies is in haar werk altijd bezig met welzijn. Ze is eigenaar van het Centrum voor werkgeluk. Daarnaast is zij oprichter van de leergang positieve psychologie en de Opleiding tot supervisor (vanuit de positieve psychologie) bij de hogeschool Windesheim. Ze is redactielid van het Tijdschrift voor Positieve Psychologie en hoofdredacteur van het Tijdschrift voor begeleidingskunde. Zij traint professionals binnen Positieve psychologie en gespreksvoering zoals Acceptance and commitment training en Motiverende gespreksvoering. Ze is auteur van onder andere de boeken “Motiverend coachen” en “Impact vanuit veerkracht”.
Van een vol hoofd naar ruimte voor wat nodig is. Wat Positieve psychologie en Acceptance and commitment training kunnen betekenen in het professioneel omgaan met tijd, stress rond tijd en tijdsdruk.
Als begeleidingskundige, zoals coach, intervisiebegeleider of supervisor kom je met regelmaat vragen tegen die te maken hebben met tijd. Denk hierbij aan ervaren tijdsruk, de behoefte de dag (te) vol te plannen en stress en angst rond tijd zoals op tijd
zijn en deadlines. Het resultaat is een gevoel van altijd druk zijn, altijd aan
staan of vermoeid zijn.
Tijd gaat niet altijd over de wijzers van de klok, het gaat over waarden, onze angsten en onze gewoontes rondom het omgaan met tijd. Hierbij spelen collectieve en persoonlijke aannames over tijd een rol. Door het bewustzijn rond omgaan met tijd te vergroten kunnen dysfunctionele patronen helder worden en kan de weg naar meer ontspanning èn ruimte om te floreren worden ingezet.
Deze workshop gaat over het professioneel begeleiden vanuit positieve psychologie en acceptance and commitment training rondom het thema tijd. We gaan aan de slag met persoonlijke factoren, culturele factoren binnen werkcontexten en ook met de invloed van de context.
Het mentale welbevinden van medewerkers is de afgelopen periode belangrijker geworden dan ooit. Om hun mentale welzijn op pijl te houden maar ook om hen te kunnen boeien en binden. Voor jonge medewerkers was werkgeluk altijd al belangrijk maar nu zie je dat ook andere generaties hier in toenemende mate om vragen.
Hoe kan jij jouw medewerkers helpen echt te floreren in het werk? Maar hoe voorkom je dat jij het als leidinggevende alleen maar drukker krijgt. Hoe zorg je ervoor dat medewerkers zelf met dit fascinerende en belangrijke thema aan de slag gaan? De afgelopen jaren heb ik mijzelf verdiept in dit fascinerende vraagstuk. Samen met leidinggevenden binnen een groot aantal organisaties. Soms ook met vallen en opstaan. Langzamerhand is steeds duidelijker geworden hoe leidinggevenden hier het het beste aan kunnen bijdragen (zonder het zelf veel drukker te krijgen).
is de grondlegger van werkgeluk in Nederland. Sinds 2003 zet hij zich in om werkgeluk een onderdeel te maken van de bedrijfscultuur en na te denken over welzijn binnen organisaties. Hij verbindt in zijn (internationale) netwerk experts op het gebied van positieve psychologie en werkgeluk.
Onno is werkgeluk psycholoog en weet uit ervaring waar de valkuilen en kansen liggen bij de implementatie van werkgeluk binnen teams en organisaties.
Met de term agendahedonisme bedoel ik dat we tegenwoordig geneigd zijn om met een berekenende, doelmatige blik naar onze vrije tijd te kijken. De vrije tijd gaat daardoor steeds meer op de werktijd lijken: we willen er alles uithalen, die tijd optimaal benutten. En dus plannen we het in, organiseren het schematisch. Het gevolg is dat ons bestaan steeds meer dichtgetimmerd raakt, en dat er minder ruimte is voor spontaniteit..
is freelance journalist en schrijver en woont in Tilburg. Hij schrijft voor Vrij Nederland en kranten zoals Het Parool, Trouw en Financieele Dagblad over de tijdgeest in het algemeen en de invloed van technologie op hoe we leven in het bijzonder. In 2022 verscheen zijn boek Agendahedonisme.
Samen met Mieke Voogd verzorgt Joris deze workshop.
Tijd is een even invloedrijk als ongezien element van ons bestaan. In alles wat we denken, voelen en doen speelt tijd een rol, maar merkwaardig genoeg staan we daar zelden bij stil. In deze workshop gaan we op zoek naar de talloze manieren waarop tijd betekenis heeft in een coachgesprek. Wat betekent tijd voor jou, als begeleider? Hoe werk je als coach met allerlei tijdsaspecten, zoals de kloktijd, de ervaren tijd, tijdsverloop, tempo of timing?
Als professional ben je een gids met een scherp bewustzijn voor tijd. Deze sessie helpt om met frisse ogen naar je vak te kijken en inspireert om nieuwe mogelijkheden en vragen te ontdekken. Heet geeft handvatten om anderen te begeleiden op hun weg door het landschap van de Tijd pogen we om met frissen.
Joris Brenninkmeijer is een ervaren teambegeleider en is coach voor bestuurders, leidinggevenden en professionals. Als schaduwadviseur is hij sparringpartner voor interne veranderaars. In 2023 verscheen van zijn hand De tijdgids. De wezenlijke rol van tijd in coachende gesprekken (Boom).
Meer info: www.bureaubegeleidingskunst.nl
Samen met Joris Brenninkmeijer verzorgt Meke deze workshop.
Tijd is een even invloedrijk als ongezien element van ons bestaan. In alles wat we denken, voelen en doen speelt tijd een rol, maar merkwaardig genoeg staan we daar zelden bij stil.
In deze workshop gaan we op zoek naar de talloze manieren waarop tijd betekenis heeft in een coachgesprek. Wat betekent tijd voor jou, als begeleider? Hoe werk je als coach met allerlei tijdsaspecten, zoals de kloktijd, de ervaren tijd, tijdsverloop, tempo of timing?
Als professional ben je een gids met een scherp bewustzijn voor tijd. Deze sessie helpt om met frisse ogen naar je vak te kijken en inspireert om nieuwe mogelijkheden en vragen te ontdekken. Heet geeft handvatten om anderen te begeleiden op hun weg door het landschap van de Tijd pogen we om met frissen.
Mieke Voogd is organisatiepsycholoog en (leer)supervisor en begeleidt mensen in organisaties individueel en groepsgewijs bij werk- en levensvragen. Ze is mede-eigenaar van Bureau Begeleidingskunst. Daarnaast werkt ze aan een onafhankelijk onderzoek naar roofbouwpatronen en is ze verbonden aan de Stichting Klimaatgesprekken.
Meer info: www.bureaubegeleidingskunst.nl
TiTa Tovenaar kon de tijd stilzetten met een vingerknip. Dat klinkt als magie, maar misschien kun je écht met tijd spelen. Vanuit de positieve psychologie weten we dat hoe je tijd beleeft, samenhangt met wat je doet en hoe je dit ervaart. We gaan niet toveren maar wel aan de slag met de wetenschap van flow, bevlogenheid en verveling. Zo leer je in deze workshop om bewust te spelen met tijd, bijna in een vingerknip
Nancy Peeters is spreker over werkgeluk en oprichter van Netwerk Werkgeluk. Ze werkte voor verschillende organisaties als strategisch adviseur werkgeluk. Nancy merkte dat het vertalen van kennis uit de positieve psychologie naar de praktijk vaak een uitdaging is. Andere professionals in werkgeluk worstelen met dezelfde vraag en steeds meer werkgelukprofessionals zochten haar op om te sparren. Het blijkt waardevol om van en met elkaar te leren en om je samen verder te ontwikkelen. Daarom richtte ze Netwerk Werkgeluk op om professionals in werkgeluk te verbinden en versterken: www.netwerkwerkgeluk.nl
08.45 | – | 09.30 | Ontvangst | |
09.30 | – | 09.45 | Welkom & inleiding door dagvoorzitter Jacky van de Goor | |
09.45 | – | 10.30 |
| |
10.30 | – | 11.15 |
| |
11.15 | – | 11.30 | Koffiepauze & Informatiemarkt | |
11.30 | – | 12.45 | Sessieronde 1 | |
| ||||
12.45 | – | 13.45 | Lunchpauze & Informatiemarkt | |
13.45 | – | 14.20 |
| |
14.30 | – | 15.45 | Sessieronde 2 – De sessies uit de eerste ronde worden herhaald
| |
15.45 | – | 16.05 | Korte break op de infomarkt en op naar de afsluiting | |
16.10 | – | 16.45 |
| |
16.45 | – | 17.30 | Borrel | |
Het congres is een interessante ontmoetingsplaats waar bedrijven zich kunnen presenteren. Er is een informatiemarkt ingericht en er worden tal van mogelijkheden geboden om de aandacht op u te vestigen.
Wilt u ook partner worden? Klik hier voor een overzicht van de partnerpakketten
Het congres Positieve Psychologie is een interessante ontmoetingsplaats waar bedrijven waar ze zich zich kunnen presenteren. Er is een informatiemarkt ingericht en er worden tal van mogelijkheden geboden om de aandacht op u te vestigen.
Wilt u ook partner worden? Klik op de button voor en overzicht van de mogelijkheden of neem contact op met Eric Vullers., 0475-231777 of eric@kloosterhof.nl
De Reehorst is al decennia de bekende naam in de wereld van congressen en evenementen. ReeHorst ligt in Ede, centraal in Nederland.
ReeHorst
Bennekomseweg 24
6717 LM Ede
Auto
Slechts 5 minuten rijden vanaf A12 en A30, met 700 parkeerplaatsen op eigen terrein
Openbaar vervoer
Op slechts 500 meter van trein Ede-Wageningen, loopt u in enkele minuten naar ReeHorst
Datum: woensdag 29 november
Na het invullen van het formulier, ontvang je een ontvangstbevestiging van je inschrijving op het opgegeven e-mailadres.
Als je deze bevestiging niet binnen 15 minuten ontvangt, neem dan contact op met Yvonne bij Kloosterhof.
Kloosterhof Neer BV
Voor vragen bij uw aanmelding(en) graag contact opnemen met Yvonne, yvonne@kloosterhof.nl
Telefoon: 0475-597151